İzmir Özel Tinaztepe Hastanesi

Sağlık Köşesi

Varis Cerrahisi

Varis Cerrahisi


Varis bacaklardaki toplardamarların genişlemesi durumuna verilen isimdir. Toplumda her 5 kişiden biri bu hastalığa adaydır. Toplardamarlar bacaklardan kalbe kirli (venöz kan) kanın taşınmasında rol oynar.

 

Kirli kanın kalbe taşınmasında zorlanma olması durumunda bacaklardaki bu toplardamarlar genişler ve ince ağımsı yapıdan parmak büyüklüğüne kadar ulaşan varislerin gelişmesine neden olur. Uzun süre hareketsiz ayakta durmayı gerektiren işler (tezgahtarlık, kuaförlük, aşçılık, dişçilik, garson gibi..), hamilelik, kilo artışı, sigara, sık uzun süreli seyahat etmek en sık nedenlerdir. Bu hastalar ya ağrı, şişlik gibi şikayetler yada kozmetik açıdan rahatsız olmalarından dolayı doktora başvururlar. Hastalık fizik muayenede varislerin görülmesi ve doppler USG’de venöz yetmezliğin saptanması ile teşhis edilir.  
 
Tedavi Yöntemleri 
 
Yüzeyel Skleroterapi-Köpük Yöntemi
 
İnce iğnelerle damarın içine damarda kan akışını bozacak sklerozan köpük maddesinin verilmesi yöntemidir. Yüzeyel 2-5 mm çapındaki varislere uygulanır.
 
Köpük Tedavisi-Cerrahi Yöntem
 
Cerrahi olarak kasıktan yapılan kesi ile büyük yüzeyel toplardamara (safen venine) köpük maddesi verilmesi ve damarın kapatılması işlemidir.
 
Yüzeyel Lazer
 
Küçük ağımsı yapıdaki (1-2 mm) varisler için uygun tedavidir. Varislerin dışarıdan lazer ile yok edilmesi işlemidir. Kozmetik amaçlı yapılır. Birkaç seans yapılması gerekebilir.
 
Endovenöz Lazer
 
Varise neden olan büyük yüzeyel toplardamarın (safen venin) işlevinin ortadan kaldırılması işlemidir. Ayak bileğinden veya dizüstünden girilerek damarın içine gönderilen tel ile damarın lazer veya radyofrekans dalgaları ile kapatılması işlemidir.
 
Cerrahi Yöntem
 
Kasıktan 1 cm, ayak bileğinden 3-4 cm’lik kesilerle büyük yüzeyel toplardamarın (safen veninin) içine tel gönderilerek tamamen çıkarılması yöntemidir. Hastanemizde tamamı yapılan bu tedavi yöntemlerinde yüzeyel köpük (skleroterapi) ve yüzeyel lazer uygulamalarında hastaneye yatış gerekmezken diğer yöntemlerde genellikle 1 gece hastanede kalınması gerekmektedir.