İzmir Özel Tinaztepe Hastanesi

Sağlık Köşesi

Aort Cerrahisi

Aort Cerrahisi


Aort; kalpten çıkan ana atardamara verilen isimdir. Aort kalpten pompalanan kanın organlara dağıtılmasını sağlar. Bu atardamarda sıklıkla anevrizma (balonlaşma, genişleme) ve diseksiyon

 

(damar katları arasında ayrılma ve bu katların arasına kanama) dediğimiz  durum karşımıza çıkar.

Bu hastalıklara neden olan ana sebeb halk arasında damar sertliği dediğimiz ateroskleroz’dur. Ateroskleroza zemin hazırlayan ana faktörler ise hipertansiyon, şeker hastalığı, sigara’dır. Bunun dışında aşırı kilo, bazı bağ doku hastalıkları, travmalar aorttaki bu değişikliklere neden olabilmektedir. Aort damarındaki genişleme veya yırtılma olayı karşımıza sıklıkla göğüs-sırt ağrısı, karın ağrısı ile karşımıza çıkar. Bazen şikayet vermeden tesadüf olarak yapılan tetkikler sırasında da tespit edilebilir. Hastalık USG, bilgisayarlı tomografi veya anjiografi ile teşhis edilir.

Tedavi Yöntemleri 
Aort genişlemelerinde veya yırtıklarında tedavi sorunun geliştiği bölgeye göre değişkenlik gösterir. Kalpten çıkan aort kısmının hastalıklarında erken dönemde cerrahi gerekirken; sırt ve karın kısmının hastalıklarında tedavi değişkenlik göstermektedir.

Cerrahi yöntem; balonlaşma veya yırtık gelişen kısmın suni bir damar ile değiştirilmesi esasına dayanır. Kalpten çıkan kısmın (asendan aort) ameliyatları normal kalp ameliyatlarına benzer şekilde kalp durdurularak (bazende hasta soğutularak dolaşımın tamamen durdurulması ile) yapılır. Aortun inen kısmının (desendan aort) ameliyatlarında ise buna ihtiyaç duyulmaz.  

Endovasküler greft yöntemi; Aortun inen (sırt ve karın) kısmının genişleme ve yırtıklarının tedavisinde uygulanan yeni yöntemdir. Hastanemizde de uygulanan bu teknikte ameliyatsız olarak kasıktan yapılan girişimle genişleyen veya yırtılan yere geniş bir suni damar (aortik endovasküler stent greft) yerleştirilmektedir. Bu yöntemde hasta daha kısa sürede taburcu edilebilmektedir.