Giriş

Geçmeyen Öksürük Tehlikeli

"İnatçı öksürüğü ciddiye alın"
Uzun süredir geçmeyen öksürüğünüz varsa sizde de astım olabilir.’ İşte Tınaztepe Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Koca’nın sözleri. Dr. Koca ‘Geçmeyen Öksürük’ ile sözlerine şöyle devam ediyor.

Öksürükle Giden Astım adını verdiğimiz bu durum, yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da en sık kronik öksürük sebeplerinden biridir. Astımda öksürüğe hışıltı, göğüste sıkışma hissi ve nefes darlığı eşlik eder. Oysa ki Öksürükle giden astımda tek semptom öksürüktür ve astım öksürüğüne benzer olarak gece atakları ile seyredebilir, şiddeti gün içerisinde değişkenlik gösterebilir,soğuk ve egzersiz uyarıcı olabilir. Öksürükle giden astımlı hastalarda astımdan farklı olarak fizik muayene ve solunum fonksiyon testleri normaldir ve bu durum zaman zaman tanıda gecikmeye neden olabilmektedir.

Öksürükle giden astımda tanı kriterleri nelerdir?
• 8 haftadan uzun süren öksürük
• Nefes darlığı ve hışıltı olmaması
• Geniz akıntısı olmaması
• Solunum testinin normal olması
• Akciğer grafisinin normal olması
• Astım tedavisiyle öksürüğün rahatlaması durumunda ÖGA düşünülür.

ÖGA’lı hastaların takibi son derece önemlidir, çünkü hastaların bir bölümünde hışıltı ve nefes darlığı gelişerek klasik astım gelişmektedir.
ÖGA’lı hastaların yaklaşık %30’unda astım geliştiğinin gösterilmesiyle ÖGA “astım öncesi evre” veya “astımın erken evresi” olarak kabul edilmektedir.

Peki ASTIM dan ne zaman şüphelenilmeli?

Astım tanısı için sorulması gereken sorular

1. Hastanın göğsünde zaman zaman hırıltı, hışıltı veya ıslık sesi duyuluyor mu?
2. Özellikle geceleri ve/veya sabah uyandığında ortaya çıkan inatçı öksürük var mı?
3. Öksürük ve/veya solunum güçlüğü nedeniyle zaman zaman uykudan uyanmak zorunda kalıyor mu?
4. Koşu veya diğer egzersizler dahil, fiziksel aktivite sonrasında öksürüyor veya göğsünden hırıltı/hışıltı sesi geliyor mu?
5. Semptomların belirli bir mevsim veya ortamla ilişkisi var mı?
6. Solunum yoluyla alınan alerjen veya iritan maddelerle (sigara dumanı, parfüm, boya, diğer kokular) karşılaşma sonrası öksürük, hırıltı/hışıltı veya göğüs sıkılması ortaya çıkıyor mu?
7. Soğuk algınlığı “göğsüne iniyor” mu veya iyileşmesi 3 haftadan fazla zaman alıyor mu?
8. Semptomlar ortaya çıktığında hasta herhangi bir ilaç kullanıyor mu? Hangi sıklıkta? Bu ilaçtan sonra şikayetleri hafifliyor mu?
9. Zaman zaman gelen nefes darlığı atakları oluyor mu?

Hasta yukarıdaki sorulardan herhangi birine “evet” yanıtı verdiği takdirde, astım düşünülüp, hasta incelemeye alınmalıdır.

Sağlık Köşesi
Basında