Giriş Yapın

Giriş

 
    
Şifremi Unuttum? Kullanıcı   |   Register
Kaydolun

Uz.Dr. Olcay Gültepe Gebelik Dönemi Tiroid Hastalıklarına Dikkat Çekti

Özel Tınaztepe Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Olcay Gültepe gebelik döneminde görülen tiroid hastalıklarının sıklığına dikkat çekerek şunları sözlerine ekledi:
'Gebelik döneminde tiroid bezinin hastalıkları sık görülür ve anne karnındaki bebeğin gelişimini yakından etkilediği için özel bir önem taşır. Gebelikte tiroid hormonu eksik veya fazla olabilir ya da tiroid nodülleri olabilir. Gebelik belli olduğunda TSH testi yapılarak tiroid  problemi araştırılır. İstenen, TSH düzeyinin 0.5 ila 2.5 IU arasında olmasıdır. Bu değerlerin dışındaki sonuçlarda gebede tiroid hastalığı araştırması yapılır. Hormon testleri antikor testleri ve  ultrasonografi ile yapılan değerlendirmede problem saptanır. Tiroid hormon eksikliği var ise zaman kaybetmeden tiroid hormon replasman tedavisine başlanır. Aylık takip ile hormon düzeyine göre ilaç dozu ayarlanır.  Gebelikte tiroid hormonu fazlalığı saptanır ise tedavi başlanmadan önce bu yüksekliğin gebelik hormonu olan HCG kaynaklı olup olmadığının belirlenmesi gerekir. HCG ye bağlı olan tiroid hormon yüksekliği geçici olup bir süre sonra normale döner tedavi gerektirmez. Gerçek tiroid Hastalığı'na bağlı yükseklik var ise mümkün olan en az dozda ilaç ile düşürülmeye çalışılır. Yine aylık takip ile ilaç dozu ayarlanır.

Gebelik öncesi tiroid hastalığı olan bayanlarda gebelik belli olduğunda hemen tiroid hormon testleri yapılarak alınan ilaç dozları ayarlanır. Daha önceden var olan tiroid nodülleri gebelikte büyüme eğilimi gösterebilir. Riskli olan nodüllerden biopsi yapılarak kanser olasılığı araştırılır. Biopsi sonucu iyi huylu olarak gelir ise takip ve tedavisi gebelik sonuna ertelenir . Kötü huylu nodül saptanır ise ve operasyon kararı alınır ise bu işem için en uygun dönem gebeliğin 3-6. ayıdır.

Gebelikte ortaya çıkan  tiroid hastalığının gebelik sonrasında devam edip etmeyeceğini araştırmak için doğumdan 4-6 hafta sonra tiroid hormonları kontrol edilir.

Tiroid hastalıkları bazen gebe kalmaya engel olabilir. Anne karnındaki bebek 12-14. Haftaya kadar kendisi tiroid hormonu üretemediğinden bu hormonu anne kanından alacaktır. Bebeğin nörolojik gelişimi bu hormona bağlıdır ve eksikliğinde ciddi nörolojik gelişim problemleri görülebilir. Bu nedenle her gebe erken dönemde tiroid hastalığı açısından tetkik edilmeli ve hastalık var ise uzman hekim tarafından takip ve tedavisi yapılmalıdır.'

 

Sağlık Köşesi
Basında
Basında
Hasta Hakları Bildirgesi
Hasta Hakları Bildirgesi
Hasta Hakları
Hasta Hakları
E-Bebek
E-Bebek
Hasta Sorumlulukları
Hasta Sorumlulukları
Hekim Hakları
Hekim Hakları
Ziyaret Politikası
Ziyaret Politikası
Bilgilendirme Rehberi
Bilgilendirme Rehberi
Copyright © 2013 | Özel Tınaztepe Hastanesi | Powered by Mini Bilişim