Giriş Yapın

Giriş

 
    
Şifremi Unuttum? Kullanıcı   |   Register
Kaydolun

El Bileğinden Kalbinizi Kontrol Altında Tutun

 

Radial Arter (El Bilek Damarı) Yoluyla Koroner Anjiyografi ve Perkütan Koroner Girişimler (Balon ve Stent Uygulamaları)          

Her üç kişiden birinin ölüm nedeni kalp hastalıklarıdır. Modern tıp ve tedavi edici hekimlik uygulamalarında her hastalık da olduğu gibi kalp hastalıklarında da erken teşhis çok önemlidir.

Koroner anjiyografi, koroner arterlerin (kalbin atardamarlarının) girişimsel olarak görüntülenmesine dayanan teşhis yöntemi olup; günümüzde halen altın standart tanı yöntemi olarak kabul edilmektedir. ‘’ Bütün yollar Roma’ya çıkar ‘’ sözüne uygun olarak ‘’ Bütün atardamarlar kalbe gider’’ yaklaşımı ile alışılagelmiş ve en yaygın uygulanan yöntem femoral  arter (kasık atardamarı) yoludur. Fakat günümüzde teknik gelişmelerin de katkısı ile radiyal arter (el bileği) yolu ile koroner anjiyografi  gerçekleştirebilmektedir. Ve uygun ve gerekli durumlarda aynı yöntem ile balon ve stent uygulamaları da güvenli ve başarılı bir şekilde yapılabilmektedir.

Kasık damarından yapılan anjiyografi işlemlerinin, hasta konforu ve az da olsa bazı damarsal komplikasyonlar açısından dezavantajları vardır. Anjiyografiden sonra  kanamanın durdurulması için bası ve 4-6 saat kadar kum torba uygulaması, sonrasında bir süre yatak istirahatı gerekmektedir. Bu süre zarfında hastanın tüm ihtiyaçlarının yatakta giderilmesi hasta konforu açısından oldukça dezavantaj oluşturmaktadır. Özellikle prostat problemi olanlarda, obezlerde,bel fıtığı, romatizmal, kemik ve eklem hastalığı olanlar ve uzun süre sırt üstü hareketsiz olarak yatmakta zorlanan hastalar için daha önemli hale gelmektedir. Balon ve stent uygulamalarında bu zahmet daha da artmaktadır.Bu zorunlu uygulamalar ister istemez hastalarımızda anjiyografiye, balon ve stent işlemlerine  karşı birtakım çekince, korku ve bazı endişeler oluşturmaktadır.

El bileğinden yapılan anjiyografi işlemi sonrasında hastaya uzun süreli bası, kum torbası uygulaması ve mutlak yatak istirahatı gerekmemektedir. Hasta her türlü gereksinimini kolaylıkla yapabilmektedir. Hatta birkaç saat sonra hastaneden taburcu olabilmektedir. Yine kanama, hematom ( kan birikmesi ), pseudoanevrizma, fistül, beslenme bozuklukları  gibi girişime bağlı damarsal komplikasyon oranları el bileğinden yapılan işlemlerde çok daha az orandadır.

 

Sağlık Köşesi
Basında
Basında
Hasta Hakları Bildirgesi
Hasta Hakları Bildirgesi
Hasta Hakları
Hasta Hakları
E-Bebek
E-Bebek
Hasta Sorumlulukları
Hasta Sorumlulukları
Hekim Hakları
Hekim Hakları
Ziyaret Politikası
Ziyaret Politikası
Bilgilendirme Rehberi
Bilgilendirme Rehberi
Copyright © 2013 | Özel Tınaztepe Hastanesi | Powered by Mini Bilişim